0

Voimaa ruuasta -viikko ja ravitsemustreffit onnistuivat

Voimaa ruuasta -viikko toteutettiin helmikuun ensimmäisellä viikolla. Keskiviikkona oli etäyhteydellä toteutettu webinaari, jossa esitysten ja keskustelun lisäksi palkittiin Voimaa ruuasta -teko. Tänä vuonna palkinnon sai Raision Kerttulan päiväkuntoutus. Raision päiväkuntoutuksessa otetaan ravitsemus ja hyvä ruoka kiinteäksi osaksi kuntoutusta ja liikuntaharjoittelua. Lisäksi kaunis kattaus, yhteisöllisyys ja ikäihmiset aktivoiva toimintatapa olivat tärkeitä osia, jotka ansaitsevat huomiota.

Ikääntyneen ihmisen hyvästä ravitsemuksesta ja toimintakyvyn tukemisesta ei voi puhua liikaa. Elämänlaatu pysyy hyvänä ja sosiaaliset kontaktit säilyvät, kun lihasvoimaa on tallella. Erityisesti naiset kuuluvat heikentyneen lihasvoiman suhteen riskiryhmään. Arkiliikunta on hyvä pohja, mutta ohjattu kuntosaliharjoittelu yhdistettynä riittävään proteiinin saantiin vahvistaa lihaksia tehokkaimmin.

Kotona itse valmistetulle ruualle on monta hyvää perustelua. Silloin tiedetään käytännössä, mitä raaka-aineita ruoka sisältää. Ruoan valmistuksen äänet ja ruoan tuoksu tuovat myös mukanaan kodikkaan tunnelman ja lisäksi ruoka voidaan maustaa mieleisillä mausteilla.   

Webinaarissa oli esitys hyvistä ruokavalinnoista ja ruokaostosten tekemisestä kaupassa. Kotona valmistetun ruuan lisäksi on hyvä muistaa valmisruoat, joita on laadultaan ja ravitsemukselliselta tasoltaan monenlaisia. Joidenkin suolapitoisuus ja rasvan laatu on erinomainen ja toisissa on pelkästään tyydyttynyttä rasvaa ja valkoista viljaa. Raaka-aineet on lueteltu tarkasti tuoteselosteessa ja tuotteen energia-, proteiini- ja rasvapitoisuudet ovat näkyvissä pakkauksessa. Ei siis kannata laittaa kaikkia valmisruokia samaan koriin. Tuoteselosteet ovat tosin usein niin pienellä, ettei tavallisilla ikänäön laseilla niitä pysty lukemaan.

Gery ry toteuttama Voimaa ruuasta-toiminta päättyi vuoden 2020 lopussa. Toistaiseksi myös suositut Voimaa ja iloa -ruuasta webinaarit ovat tauolla kevään 2021. Toivottavasti suositut webinaarit ja ikäihmisten ravitsemuksen edistäminen saavat rahoitusta jatkossa. Sen eteen teemme kovasti töitä Geryssä.

Kommentoi ensimmäisenä

Kirjoita kommentti