Ilmoittaudu mukaan Muutos lautasella -virtuaalivalmennuksen tutkimukseen!

Tutkimuksessa selvitetään älypuhelinsovelluksella annetun ryhmäohjauksen vaikutusta painonpudotukseen ja elämänlaatuun.

Voit osallistua tutkimukseen, jos:
• asut pääkaupunkiseudulla, Kouvolan tai Jyväskylän alueella
• olet 50-65 -vuotias
• olet ylipainoinen (painoindeksi 25-40)
• sinulla käytössäsi Android tai iOS -käyttöjärjestelmän älypuhelin
• olet halukas käyttämään puolen vuoden ajan älypuhelinsovellusta ja osallistumaan viidelle tutkimuskäynnille kahden vuoden aikana

Tutkittavat arvotaan kahteen yhtä suureen ryhmään: valmennus- ja vertailuryhmään. Toinen ryhmä osallistuu valmennusryhmiin ja saa käyttöönsä puolen vuoden ajaksi älypuhelinsovelluksen ja ohjauksen. Vertailuryhmäläiset saavat esitteen terveellisestä syömisestä ja painonpudotuksesta.

Tutkimuskäynneillä kaikilta mitataan mm. verensokeri, kolesteroli, ruoankäyttöä, paino ja vyötärönympärys.

Tutkimuksen johtajana toimii dosentti, ETT Merja Suominen, Gerontologinen ravitsemus Gery ry.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
tutkija Heli Salmenius-Suominen, Gerontologinen ravitsemus Gery ry
Enable JavaScript to view protected content.
p. 044 241 3185 ma-pe klo 10.00-14.00.
Ilmoittautumislomake: www.muutoslautasella.fi

Mikä on Muutos lautasella -hanke?

Muutos lautasella - ravitsemus- ja liikuntaohjauksen sekä sosiaalisen tuen avulla parannetaan 50–65-vuotiaiden toimintakykyä ja elämänlaatua käyttäen älypuhelinsovellusta apuna. Lisäksi madalletaan kynnystä käyttää teknologiaa ja digitaalisia palveluita. Terveysteknologia tuo hoidon ja tuen henkilön arkeen ja kotiin, sekä mahdollistaa ammattilaisen hoidon ja ohjauksen riippumatta ajasta ja paikasta. Ryhmässä tapahtuva ohjaus tuo mukaan vertaistuen ja sosiaalisen ulottuvuuden. Monipuolisen sisällön omaava teknologia mahdollistaa myös yksilöllisten tarpeiden huomioinnin.

Hanketta toteutetaan vuosina 2018–2020.

Toiminnan tavoitteet:

1. Toimintaan osallistuneiden ruokavalion laatu on parantunut: kasvisten käyttö on lisääntynyt, hyvälaatuisen rasvan ja proteiinin saanti lisääntynyt. Ruokavalion laadun parantumisen kautta tavoitteena on painonhallinta.

2. Liikunta on lisääntynyt, esim. lihasvoimaharjoittelu ja sen myötä toimintakyky ja aktiivisuus ovat lisääntyneet. Tavoitteena terveysliikuntasuositusten täyttyminen.

3. Sosiaaliset suhteet ovat lisääntyneet, elämänlaatu ja pystyvyyden tunne on parantunut.

4. Kynnys käyttää sähköisesti toteutettuja palveluita on alentunut.

Hankkeen avulla pyritään luomaan uusi toimintatapa, jota voidaan laajasti hyödyntää erilaisissa terveydenhuollon organisaatioissa. Malli pohjautuu ohjauksen ja vertaistuen avulla ruokavalion laadun parantamiseen, liikunnan lisäämiseen ja sitä kautta elämänlaadun ja toimintakyvyn parantamiseen. Virtuaalisuus ja monipuolinen sisältö tekevät siitä helposti muokattavan erilaisia tarpeita vastaavaksi.