0

Väriä elämään kohtaamisista ja kasviksista

Lautaselle puolet kasviksia.

Puoli kiloa kasviksia? Olemme tavanneet muutaman vuoden aikana useassa ryhmä- ja yleisötapahtumassa satoja, ellei tuhansia suomalaisia. Voimaa ruuasta -senioriryhmissä sekä Muutos lautasella -valmennusryhmissä on keskusteltu aterioinnin säännöllisyydestä, pohdittu proteiininsaannin riittävyyttä sekä sitä, miten lautaselle saa lisää väriä kasvisten muodossa.

Apuna on välillä kulkenut vaaka, leikkuulauta ja veitsi sekä kassillinen juureksia, hedelmiä, marjoja, vihanneksia tuoreina ja pakasteina. Kasvikunnan tuotteista on valittu yhdessä päivittäin käytössä olevia tuotteita, pilkottu sopivia annoskokoja, ja yllätytty – puoleen ja toiseen. ”Helpostihan se tuli!” tai ”Eihän puolta kiloa saa täyteen päivässä, viikossa ehkä.”

Juttelemme, miten suomalaiset keskimäärin syövät. Se ei kerro sitä, miten juuri Sinä syöt. Itsellesi puoli kiloa voi olla helppo haaste, kun naapurille se tuntuu ylipääsemättömältä. Vinkkejä kasvisten lisäämiseksi päivään on osallistujien kesken jaettu: ”Käytän vain juureksia ja pakasteita keväällä. Se on edullisinta ja maukkainta”, ”Ostan sitä, mitä kauppias on koonnut näyttävästi esille” tai ”Pidän hedelmät kotona keskellä pöytää, aina näkyvissä”.

Tuoreena vai kypsennettynä, pakasteina vai kuivattuina, kotimaisia vai ulkomaisia? Vastaus kysymyksiin vaatii monesti vastakysymyksen: ”Mikä maistuu parhaiten, mikä tulee syötyä? Mikä säilyy parhaiten, mutta tulee silti käyttöön? Mikä sopii omalle suulle ja vatsalle, minkä osaa valmistaa? Haluatko sukeltaa uuteen makumaailmaan vai pidättäytyä tutuissa mauissa?

Useat tutkimukset osoittavat, että kasvisten lisääminen ruokavalioon kannattaa: niistä saa vireyttä ja vastustuskykyä, ne vaikuttavat myönteisesti veriarvoihin sekä suoliston mikrobien monimuotoisuuteen.  Kasviksissa on kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä. Yhtä marjaa, hedelmää, sientä tai juuresta ei voi nostaa ylitse muiden vaan värikäs sekoitus varmistaa parhaan tuloksen.

Mikä on oma vinkkisi, miten muistat lisätä kasviksia aterioille ja välipaloille? 

Kategoriat: Ravitsemus

Asiasanat: kasvikset, voimaaruuasta, Puolikiloa

Kommentoi ensimmäisenä

Kirjoita kommentti