0

Mistä marjoja?

Marjakausi on parhaimmillaan. Mansikat on suurelta osin jo maisteltu ja puolukoita vielä odotellaan, mutta mustikat, herukat ja karviaiset elävät kultakauttaan. Löytyypä puskista vielä vattujakin, ja joku onnekas on ehkä löytänyt lakkakeitaan.

Marjat kaikissa lajeissaan ja väreissään kuuluvat keskeisesti suomalaiseen ruokakulttuuriin. Voimaa ruuasta -ryhmiä ohjatessani on marjoista usein juttua riittänyt. Yksi ei voi kuvitella aamupuuroaan ilman puolukoita, toinen surauttaa pakastemarjasekoituksesta jogurttipirtelön, kolmas rakastaa mustikkamuffineita. Useimmille ikäihmisille marjat ovat tärkeä osa päivää.

Yleensä kuitenkin keskusteluun pujahtaa mukaan eurot – marjat kun eivät kaupasta aivan ilmaiseksi irtoa. Monelle kynnys ostaa marjoja lähikaupan kylmähyllystä tai pakastealtaasta on liian korkea. Ehkä taustalla on suomalaisiin syvälle iskostuneet jokamiehenoikeudet ja ajatus, että metsämarjat pitää itse poimia pakastimeen talven varalle.

Vaan entäpä kun marjametsää ei ole kaupunkilaisen takapihalla, tai vaikka olisikin, ei mättäillä kykkiminen onnistu jäykillä jaloilla tai kipeällä lonkalla? Mistä marjat mummoille ja vaareille?

Ja toisaalta olen miettinyt, mitä käy niille kaikille musta- ja punaviinimarjoille, jotka eivät maistu puskien omistajille, mutta joista moni marjoja arvostava, kerrostalossa asuva ikäihminen voisi olla kovin kiitollinen. Kuinka siis saataisiin tarjonta ja kysyntä kohtaamaan? Jos joku keksii tähän toimivan ratkaisun, on ehdottomasti ansainnut vuoden vitamiinit ja polyfenolit.

Pienenä askeleena haastan nyt kaikki iäkkäämmistä läheisistä huolehtivat kiikuttamaan marjoja tuliaisina isoäideille ja -isille, -tädeille ja -sedille, naapureille ja ystäville. Olivat marjat peräisin metsästä, oman pihan pensaista tai torilta, moni ikäihminen varmasti arvostaa raikasta tuliaista!

Lisää marjojen terveysvaikutuksista, metsän iloista ja syksyn herkuista voit lukea myös seuraavasta Voimaa ruuasta -lehdestä, joka kopsahtaa postiluukusta heti syyskuun alkupuolella lehden tilanneille.

Kategoriat: Ravitsemus

Asiasanat: marjat, ravitsemus, voimaa ruuasta

Kommentoi ensimmäisenä

Kirjoita kommentti