0

Ainutlaatuisia kohtaamisia ja luontoelämyksiä tunturissa

Suhteeni luontoon on ollut ristiriitainen. Olen kaupungissa kasvanut, mutta vanhempien ja isovanhempien mukana kulkenut paljon metsissä mm. sienestämässä. Teinivuosiin asti olin reipas partiolainen ja yövyin metsässä usein, välillä tähtitaivaan alla, koska laavun pystytys epäonnistui. Aikuisena metsään on tullut lähdettyä harvemmin; ampiaiset, punkit ja hirvikärpäset aiheuttavat ahdistusta, vaikka sieniä edelleen mieluusti keräisin. Myös luonnonsuojeluun liittyvät asiat ovat aina olleet minulle tärkeitä. Elän ruuhkavuosia ja siihen liittyvä hektisyys pakottaa myös tekemään valintoja vähäisen vapaa-ajan suhteen.

Työssäni sain nyt ainutlaatuisen tilaisuuden kokea Suomen luonnon parhaita puolia, ja kokemus oli huikea. Osallistuin kesäkuussa Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistyksen (Tatsi) hyvinvointiviikonloppuun Lapissa. Gery aloittaa yhteistyön Tatsin kanssa ja tämä oli hieno tilaisuus tutustua toimintaan. Utkujärvellä Muoniossa sijaitsi viihtyisä majapaikka upean hiekkarantaisen järven äärellä.

Reissun kohokohtana olivat kohtaamiset tatsilaisten kanssa ja vaellusmatka Särkitunturille. Kävimme keskusteluja ruuasta, hyvinvoinnista ja terveysteknologiasta tunturissa, rantasaunassa ja majapaikan tukkikämpän tunnelmaa huokuvassa tuvassa, ruokapöydän ääressä. Kävelymatkalla tunturille nautimme juttelun lomassa myös luonnosta. Särkitunturi sijaitsee Muonion kunnassa ja korkeutta tunturilla on 492 metriä. Matkalla huipulle yritimme etsiä seudulla asustavia kuukkeleita, joista emme saaneet havaintoja. Sen sijaan bongasimme metsäpeipon ja lapintiiran. Lakka oli hienossa kukassa ja samoin variksenmarja, eli kaarnikka. Tunturin laella oli erikokoisia auringossa kimmeltäviä lampia. Laelta avautuva maisema on valittu Suomen kansallismaisemaksi – eikä suotta, maisema oli mykistävä. Sieltä pystyi ihailemaan Pallastuntureita ja aurinkoisesta säästä johtuen näkyivät myös Ylläs -ja Levitunturit. Pilvet olivat pikkuisen lähempänä. Tunturin laella jokainen etsi oman paikan, rauhoittui nauttimaan maisemasta ja tunturin tarjoamasta hiljaisuudesta. Kodassa nautimme retkieväät nokipannukahvien kera.

Paluumatkalla tunturista autossa oli hiljaista ja tyytyväisesti hymyilevää väkeä ja joku totesikin, että hiljaisuus on merkki siitä, että tuntureiden luontoelämys tarjosi juuri sen mitä tultiin hakemaan: virkistystä, rauhaa, pysähtymistä ja uusia kokemuksia. Tulen varmasti matkustamaan Lappiin uudelleen, mutta entistä enemmän pyrin piipahtamaan metsässä ja luonnossa myös kaupungissa, jossa siihen meillä suomalaisilla on onneksi paljon mahdollisuuksia. Välillä tarvitsee lähteä kauas, jotta näkee mitä lähellä on. Mainittakoon vielä, että hyttysiä ei reissussa ollut yhtään, eikä muutkaan hyönteiset onnistuneet lannistamaan tunnelmaa.

Gery aloittaa yhteistyön Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistyksen Tatsin kanssa Muutos lautasella -hankkeen tiimoilta. Hankkeen tavoitteena on ravitsemus- ja liikuntaohjauksen sekä sosiaalisen tuen avulla parantaa 50-65-vuotiaiden toimintakykyä ja elämänlaatua käyttäen älypuhelinsovellusta apuna. Hanketta toteutetaan 2018-2020 Veikkauksen rahoituksella.

Kategoriat: Ravitsemus, Liikunta

Kommentoi ensimmäisenä

Kirjoita kommentti