Voimaa ruuasta -teko: senioriopettajien ja opiskelijoiden ruokakurssit

Gerontologinen ravitsemus Gery ry palkitsi Lounaisrannikon Senioriopettajien ruokakurssit vuoden Voimaa Ruuasta -tekona.

Senioriopettajat ja kokkiopiskelijat kokoontuivat opetuskeittiöön valmistamaan terveellistä, maistuvaa, pieneen talouteen sopivaa, edullista ja ilmastoystävällistä ruokaa. Lopuksi käytiin yhteiseen ruokapöytään. Gerontologinen ravitsemus Gery ry palkitsi Lounaisrannikon Senioriopettajien ruokakurssit vuoden Voimaa Ruuasta -tekona.

LRSO ja kokkiopiskelijat keittiössäGery ry palkitsi vuoden Voimaa ruuasta -teon tiistaina 4.2. Helsingissä järjestämässään avoimessa yleisötilaisuudessa. Yksi palkinnon saajan edustajista oli Lounaisrannikon Senioriopettajien (LRSO) hallituksen jäsen Irjaleena Tikkanen, jonka käsialaa yhdistyksen hakemus oli.  

– Vireyttä ruuasta -kurssimme sai niin innostuneen vastaanoton, että niitä piti järjestää kaksi. Viime marraskuussa pidetyt kurssit muistuttivat meitä siitä, miten paljon vireyttä ja hyvinvointia yhteinen ruokailu tuo arkeen. Aiommekin järjestää jäsenillemme lisää ruoka-aiheista ohjelmaa vielä tänä vuonna. Seniorit voisivat myös esimerkiksi kokoontua koteihin valmistamaan ruokaa yhdessä kirja- ja käsityöpiirien tapaan. Ajatus on vapaasti muidenkin kuin senioriopettajien käytettävissä, Tikkanen ideoi.

LRSO oli jo pidempään pohtinut ikääntyvien ravitsemukseen liittyvän tapahtuman järjestämistä. Kun Opettajien Seniorijärjestö OSJ otti Geryn Voimaa ruuasta -teeman myös omaksi vuoden teemakseen, LRSO huomasi otollisen hetken koittaneen. OSJ myönsi LRSO:lle projektirahaa, ja kurssit suunnitteli järjestön oma jäsen, kotitalousalan ammattilainen Marja Lamminen.

Seniorit oppivat nuorilta uusia niksejä

Gery ry:n Voimaa ruuasta -viikko haastaa sukupolvia kokoontumaan yhteiseen ruokapöytään ja senioreja hakeutumaan syömään ystävien kesken. Järjestön toiminnanjohtaja, ETT Merja Suominen kiittää LRSO:ta Voimaa ruuasta -teeman esimerkillisestä toteutuksesta. Palkintoraati arvosti erityisesti nuorten ja ikäihmisten tuomista luontevasti yhteen ruoan ympärille.

Tikkanen kertoo, että kurssin kokkaustilaksi järjestyi Raision Seudun Koulutuskuntaryhtymän opetuskeittiö Naantalissa. Avuksi seniorit saivat viisi keväällä valmistuvaa kokkiopiskelijaa opettajansa Mari Vartiaisen johdolla. Vartiainen piti tilaisuuksien aluksi tietoiskun ikäihmisten ravitsemuksesta, minkä jälkeen paneuduttiin ruoanlaittoon.

– Kokkaus oli iloista ja innokasta. Opiskelijat nauttivat silminnähden, kun pääsivät opastamaan meitä senioriopettajia. Opimme esimerkiksi, miten sitruuna puristetaan kädessä niin, ettei mehuun tule siemeniä. Tutustuimme uusiin, näppäriin ja nopeisiin valmistustapoihin ja saimme uutta mielenkiintoa syventyä vaikkapa kaupan pakastealtaan tarjontaan. Kaikkeahan ei tarvitse valmistaa alusta asti itse.

Opimme myös, että voi olla luova käyttämällä mitä kaapista löytyy -taktiikkaa. Reseptistä voi poiketa, ja näin syntyy uusia makuelämyksiä, Tikkanen kertaa kurssin antia.

Voimaa ruuasta -teon palkitseminen on osa Gery ry:n käynnistämää Voimaa ruuasta -viikkoa, jota vietetään helmikuun ensimmäisellä viikolla. Sen avulla yhdistys haluaa nostaa esiin ruokailun sosiaalista merkitystä. Teemaviikko on erinomainen hetki muistaa esimerkiksi entistä kollegaansa ja kutsua hänet yhteiselle lounaalle. Gery toivoo myös, että viikon aikana perheet kokoontuisivat isovanhempien kanssa yhteisen pöydän ääreen kodeissa tai palvelukodeissa. Syömään voi kutsua myös vaikkapa ikääntyneen naapurinsa.

Lisätietoja: Merja Suominen, ETT, dosentti, toiminnanjohtaja, p. 050 584 1995, Enable JavaScript to view protected content.