Muistiviikolla katse lautaseen

Ruokavalinnoilla on vaikutusta aivoterveyteen. Muistiviikolla (vko 38) Gery ry:n toiminnanjohtaja Merja Suominen kehottaa syömään kalaa, lisäämään annokseen rypsiöljyä ja nauttimaan kasviksia ja täysjyväviljaa. Niistä on tehty aivoterveyttä edistävä annos.

Aivot rakastavat tasaista energiansaantia, joka tarkoittaa käytännössä säännöllistä syömistä. Aivot käyttävät noin neljänneksen kehon energiankulutuksesta vuorokaudessa, joka tarkoittaa lähes 500 kilokaloria. Verensokerin tasaisuus tekee aivoille hyvää. Verensokeria tasaavat täysjyväiset viljatuotteet ja kasvikset sekä rauhallinen syöminen.

Sokerin lisäksi aivojen hyvinvointiin vaikuttaa ravinnosta saatava suola. Suolansaannin vaikutus verenpaineeseen on yksilöllistä, mutta suolan vähentäminen on hyvinvointiteko aivojen lisäksi munuaisille ja sydämelle.

Aivojen ja ajatusten joustavuutta voi lisätä käyttämällä pehmeitä rasvoja. Kasviöljyistä rypsiöljy sekä camelinaöljy ovat aivoille herkkua, sillä niissä on samoja, aivoterveyttä edistäviä omega-3-rasvahappoja kuin kalassa, pähkinöissä ja avokadossa, joita kaikkia kannattaa suosia aivoterveyden nimissä.

  • Runsas kalan syöminen on todellinen terveysteko. Monessa tutkimuksessa, jossa on tarkasteltu erilaisia ruokailutottumuksia ja aivoterveyttä, on löydetty yhteys kalan syömisen ja hyvän kognition välillä, kertoo ETT, dos. Merja Suominen Gerystä.

Väsymys ja ajatuksen takkuisuus voi johtua myös nestevajauksesta. Keho tarvitsee juomaa vähintään litran päivässä ja ruuan mukana toisen litran. Ensiapuna vireystilan laskuun onkin lasi vettä, seuraavaksi kuppi kahvia tai teetä ja päällystetty voileipä.

Aivojaan kannattaa helliä myös värikkyydellä. Marjojen, hedelmien, juuresten, vihannesten ja yrttien värit herättävät ruokahalua ja lisäävät väreillään myös aivoterveyttä. Kasvikunnan väriaineet, bioaktiiviset polyfenolit toimivat myös aivoille suojana. Kasvisten ja viljatuotteiden kuitu tekee hyvää suolistolle ja sen mikrobeille. Suoliston hyvinvoinnin ja mielen hyvinvoinnin yhteys kulkee vagus- eli kiertäjähermon välityksellä.

Ruuan ja ravitsemuksen lisäksi aivojaan voi ruokkia liikkumalla, ulkoilemalla ja hellimällä itseään ja läheisiään. Hyvää Muistiviikkoa!

Lisätietoa:

Gerontologinen ravitsemus Gery ry, toiminnanjohtaja ETT dos. Merja Suominen p. 050 584 1995

Gerontologinen ravitsemus Gery ry on ollut tuottamassa sisältöä Muistipuistoon, joka avautui 12.9. Muistiliiton organisoima Muistiviikko alkaa 17.9.2018, ja silloin saa jakaa vinkkejä muistiystävällisen Suomen puolesta asiasanalla #muistiystävällinen. Gery ry edistää ikääntyneiden hyvinvointia ravitsemuksen, liikunnan ja yhdessä tekemisen avulla.