0

Oivalluksia Voimaa ruuasta -ryhmässä

Voimaa ruuasta -ryhmä kokoontui Kinaporin palvelukeskuksessa Helsingin Sörnäisissä vuoden vaihteessa. Ensimmäisellä kerralla tutustumisen jälkeen pohdittiin ravinnon vaikutuksia kehossa, muun muassa lihaksissa, aivoissa, suolistossa ja luustossa.

Pääsimme ryhmän kanssa pohtimaan sitä, miksi ikääntynyt tarvitsee proteiinia enemmän kuin työikäinen: elimistön ikä sen tekee. Proteiinia tarvitsevat lihasten lisäksi luut ja vastustuskyky. Kun keskustelimme proteiinivarastojen tärkeydestä, saimme kuulla kokemuksia, kuinka konkreettista niiden tarve on, kun yllättävä infektio iskee.

Rasvat pohdituttivat myös. Ryhmätapaamisen jälkeen olikin kaupassa levitehyllyllä valinta ollut ihan mahdotonta ja ryhmäläinen oli päätynyt ottamaan pullon öljyä ja odottamaan seuraavan tiistain tapaamistamme. Yhdessä päädyimme, että Sydänmerkin avulla voisi ensi kerralla löytyä se hyvä vaihtoehto. Samalla tuli pohdittua yksineläjän rasvankulutusta. Toiselle 400 g:n margariinirasia on käytetty ennen kuun päättymistä, toisella rasia kestää turhankin kauan ja parasta ennen -päiväys kolkuttelee.

Kun juteltiin juomisen tärkeydestä, päästiin myös kiinnostavan huomion äärelle, miksi joillakin on laukussa pullo ja muutkin eväät, eikö ihmisillä ole aikaa pysähtyä ja rauhoittaa eväshetki? Elämän rytmin, kiireen tunnun ja ruokarauhan -teemat ovatkin nykypäivän aiheita, joita on hyvä pohtia.

Oivalluksia tuli kaikille: kuinka erilaisia tapoja meillä onkaan! Toinen harjoittelee ruuanvalmistusta, toinen on ammattilainen entisen työnsä puolesta. Toinen ihmetteli, kuka juo piimää, ja viisi kättä nousi ylös. Meillä on omat tapamme, herkkumme ja osaamisemme.

Kyllä ilahdutti, kun liikuntaan keskittyneen ryhmäkerran jälkeen saimme kuulla, että eräs oli aloittanut aamuvoimistelun ja toinen oli keskittynyt portaiden kapuamiseen. Ei lainkaan hullumpia pieniä mutta erittäin tehokkaita liikuntalisiä arkeen.

Viimeisellä tapaamiskerralla olivat lähes kaikki tuoneet mukanaan ruokareseptin. Liimasimme ne tapetista tehdylle taululle ja näin ryhmän ruokaohjeet löytyvät jatkossakin kiinnostuneille Kinaporissa vieraileville.

Kategoriat: Ravitsemus

Asiasanat: ohjaus, voimaaruuasta

Kommentoi ensimmäisenä

Kirjoita kommentti