0

Iloa arkeen – mielen hyvinvointi on pienestä kiinni

Huomenen toivotus, pieni venyttely, herkullinen aamiainen, siten alkaa moni hyvä aamu.

Kiitollisuus eletyistä hetkistä, innostuminen uusista mahdollisuuksista, lempeä puhe itselle ja omien tunteiden hyväksyntä ovat elämäntaitoja, joita ikääntyneet ovat tutkimuksen mukaan listanneet voimavaroikseen. Näin kertoo Ikäinstituutin toimialapäällikkö, PsT Sirkkaliisa Heimonen ja tarjoaa työkaluja sekä ikäihmisille että heidän kanssaan työskenteleville mielen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Mistä tiedän tämän? Olin uuden edessä kun osallistuin Ikäinstituutin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Ikääntyminen ja mielen hyvinvointi -seminaariin toukokuun alussa. Ymmärsin, että uutta oppii helpommin kun mieli on myönteisesti virittynyt, kun aamuun on mahtunut hymy, on kuullut linnun laulavan ja tervehtinyt työtuttua, johon törmäsi viimeksi useita kuukausia sitten.

Mielen hyvinvointiin liittyy ruoka ja liikunta sekä lepo, kertoi seminaarissa ”rohkeaksi eläkeläiseksi” itsensä tituleerannut Katriina Hemmi. Hän haastoi eläkkeelle siirtyviä pohtimaan, mitä uudella ajallaan haluaa tehdä, miten olla, mitä tavoitella. Itse hän listasi maukkaan ruuan, kunnon yöunet, liikuntaa sekä itselle sopivaa yhdessäoloa ja läheisyyttä. 

Ruuan maku ja ruokahetken mielihyvä, kiireettömyys ja tutut kasvot, ruuassa on paljon enemmän kuin ravintoaineita. Ruokaan mahtuu valinnanvapaus, omatoimisuus ja omien arvojen seuraaminen. Nämä asiat nousivat myös seminaarin esityksissä tärkeiksi mielen voimavaroiksi.

Joillekin ruoka kuitenkin aiheuttaa ahdistusta ja epämieluisia tunteita. Ikuinen laihduttaja on laatinut kieltolistan: näitä en ainakaan saa syödä tai toiselle jokin tuoksu vie epämiellyttävään tunnetilaan vaikkapa nuoruudessa. Näiden kielteisten tunteiden löytyminen, niiden hyväksyminen ja niiden kanssa eläminen parantaa monen elämänlaatua ja mahdollistaa ruuasta nauttimisen.

Suosittelenkin kesälukemistoon Geryn Voimaa ruuasta -lehden uusimman numeron (2/2018) lisäksi ETM, ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin Tunne Nälkä! -kirjaa. Se johdattelee taitavasti syömiseen ja siihen liittyvien tunteiden tunnistamiseen. Myös ravitsemustieteilijä, TtM Jonna Heinoselta on ilmestynyt uutuuskirja, mutta sen jätän itselleni kesälukuun. Ja kuulin huhua, että laillistetut ravitsemusterapeutit, TtM Anette Palssa ja Maare Kauppinen olisivat julkaisemassa omaa teostaan aiheeseen liittyen.

Odotan innolla oman mieleni hellimistä: kirjoja, rauhallisia hetkiä niiden parissa sekä kesän makuja!

Kategoriat: Ravitsemus

Asiasanat: ruoka, mielenhyvinvointi, tunnesyöminen, kirjat

Kommentoi ensimmäisenä

Kirjoita kommentti