0

Hyviä tekoja ruokailussa ja ravitsemuksessa

Voimaa ruuasta -teko palkitaan ensimmäisen kerran tänä vuonna. Saimme monipuolisia ehdotuksia hienosti, 12 kappaletta. Ehdotukset koskivat palvelutalojen asukkaiden leipomista, ruokailun viihtyisyyden lisäämistä tai ruokalistan suunnitteluun osallistumista hoivassa, miesten kokkikursseja, terveellisiä ravitsemusvinkkejä, ruokamuisteluita, yhteisöllisen asumisen ruokailua ja monia muita kiinnostavia ja innovatiivisia tekoja.

Hyvä ravitsemus on paljon muutakin kuin huolehtimista siitä, että saadaan riittävästi proteiinia ja muita ravintoaineita. Ruuanvalmistus voi olla hauskaa yhdessä, uusia taitoja voi opetella hyvässä ja hauskassa seurassa vielä ikääntyneenäkin kuten miesten kokkikursseilla on tapahtunut. Lisäksi voi kokea olevansa tarpeellinen ja valmistaa omalla vuorollaan muille ruokaa kuten senioriasumisessa tehdään.

Oman ammattitaidon hyödyntäminen eläkeiässä on monella tavalla hienoa ja tarpeellista vapaaehtoistyössä ja silloin toteutuu myös hiljaisen tiedon siirtäminen nuoremmille sukupolville. Näin tekevät Lounaisrannikon Senioriopettajat yhdessä kokkiopiskelijoiden kanssa.

Ikääntyminen sinänsä ja hoivakoteihin liittyvät ongelmat ovat olleet paljon esillä viime aikoina ja oikeastaan koko parin vuosikymmenen aikana, kun olen aktiivisesti työskennellyt ikääntymisen ja ravitsemuksen parissa. Helposti jää huomaamatta, miten upeita asioita ja uusia hienoja tekoja toteutetaan eri puolilla Suomea. 

Olemme viime vuoden aikana kouluttaneet hoivakotien työntekijöitä useassa eri yksikössä. Ikäihmisten hyvinvoinnista huolehtiminen ja hoitajien sekä ruokapalvelun työntekijöiden oman työn merkityksen arvostaminen ja motivaatio työn kehittämiseen on ollut hienoa huomata. Ikääntymiseen liittyvä tieto on lisääntynyt, ruokailuun ja ravitsemukseen liittyvät käytännöt hoitotyössä ovat huomattavasti parantuneet.

Merja SuominenVoimaa ruuasta -teon avulla haluamme Geryssä tuoda näkyviin sitä hyvää, mitä ikääntymisen saralla tehdään. Siten luodaan hyvinvointia ikäihmisille ja samalla myös heidän ohjaamiseen ja hoitoon osallistuville työntekijöille ja vapaaehtoisille.

 

Kategoriat: Ravitsemus, Syödään yhdessä

Kommentoi ensimmäisenä

Kirjoita kommentti