Ravitsemustreffit ja vuoden 2021 Voimaa ruuasta -teko

Ravitsemustreffit saivat suuren suosion

Ravitsemustreffejä vietettiin keskiviikkona 3.2.2021 etäyhteydellä. Ravitsemustreffeille osallistui noin 400 ikäihmisten ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista kiinnostunutta. Treffeillä kerrottiin ikäihmisten ravitsemuksen ajankohtaisista aiheista, kuten monipuolisesta ruokavaliosta, riittävästä proteiininsaannista ja terveyttä edistävistä kauppavalinnoista sekä Geryn toiminnasta ja ihmisiä laajasti tavoittaneista Voimaa ja iloa ruuasta -valmennuksista. Ravitsemustreffit innostivat ihmisiä käymään keskustelua ikäihmisten ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista.

Voimaa ruuasta -teko 2021 Raision päiväkuntoutukseen

Ravitsemustreffeillä palkittiin vuoden 2021 Voimaa ruuasta -teko. Kilpailuun osallistui yli 20 hakemusta. Voimaa ruuasta -teon voitti Raision Kerttulan päiväkuntoutus tarinallaan ikäihmisen ja ohjaajan yhteisesta toiminnasta. Tarina nosti esille Raision päiväkuntoutuksen yhteisöllisyyttä ja ihmisläheistä toimintatapaa. Tarina osoitti  Raision huomioivan ravitsemuksen kiinteänä ja tärkeänä osana kuntoutusta ja liikuntaharjoittelua. Tarinasta välittyi lukijalle aito ja välittävä ote sekä yhdessä tekemisen hauskuus. Tässä pieni pätkä Raision Voimaa ruuasta tarinasta, jonka päiväkuntoutukseen osallistuvat ikäihmiset lukivat yhdessä toiminnan ohjaajien kanssa ravitsemustreffeillä:

"Minä olen Aira (nimi keksitty), 85-vuotias mummu Raisiosta ja käyn Kerttulan päiväkuntoutuksessa kaksi kertaa viikossa. Ryhmiä on talossa päivän aikana paljon ja tuttuja kasvoja vilahtelee ohi useasti. Ohjelma koostuu mm. kuntosalista, ulkoilusta, käden taidoista ja kognitiivisista harjoitteista, meille mummoille tutummin ”aivojumpasta”. Jokaiselle hetkelle on toimintaa tarjolla. Keskipäivällä on lounas, päivän paras hetki! Kyllä monen vatta jo kurnii siinä kohtaa. Oma pöytä katetaan aina ryhmän voimin ja hyödynnetään meidän kuntoutujien näkemystä siitä, millainen on kaunis kattaus. Ruoka haetaan ruokakärrystä, josta saa valita kuinka paljon mitäkin lajiketta haluaa lautaselle. Tarjolla on aina salaattia ja keitettyjä kasviksia pääruuan lisäksi. Sitten lautanen rollon päälle tai käteen ja mieluisaan paikkaan istumaan. Jälkiruokakippo haetaan itse sivupöydältä, samalla on helppo viedä ruokalautanen tiskiin. Minä tykkään viedä jälkkärin myös toisille pöydässä istuville kuntoutujille. Tulee niin tärkiä olo, kun saa toisille iloisen mielen! Kun jälkiruoka on nautittu, loput astiat tiskiin. Yhdessä kerätään maidot, piimät ja margariinit jääkaappiin sekä pyyhitään pöydät."

"Nyt ne ovat alkaneet touhuumaan jostaki proteiinista. Semmosesta tämmönen vanha muori ole kuullu mittää. On kuulemma tärkeä homma, kun treenataan salilla ja käydään ulkoilemassa joka ryhmän kanssa, joka päiväkuntoutuspäivä. Sanovat, että lihakset kasvavat ja minua aina naurattaa, että ei tämmösellä vanhalla muorilla kasva, ku vyötärönympärys. Käytännössä tämä proteiinitouhu näkyy siinä, että nykyisin ne antavat kuntosalitreenin jälkeen maitoa, sillä siitä sitä proteiinia  lääkärin mukaan saa. Ja on sitten kotonakin helppo maitoa juoda, jos proteiinihammasta alkaa kolottaa. Tietää, ettei tarvi mennä niitä nykyajan ihme proteiinitököttejä ostamaan. Ku oon ny sitte oppinu, että treenaaminen on tehokkaampaa, ku elimistö saa ravintoaineita lihasten kasvattamiseksi. Me aina maitoviikset huulilla nauretaan niille ohjaajille, että ennen vanhaa ei paljon proteiiniasioita mietitty ja hyvin ollaan hengissä säilytty! Mutta kyllä se kylmä maitolasi hyvää tekee treenin jälkeen, eikä siitä kukaan kieltäydy."

Voimaa ruuasta -teko kunniamaininnoilla palkittiin Etähoiva-ja teknologiayksikkö Severin yhteislounas ja Roihuvuoren seniorikeskuksen muistojen makumatkat, jotka yhdistivät ihmisiä makujen, ruokailon ja ruokamuistojen pariin myös koronarajoitukset huomioiden.

Voimaa ruuasta -teon palkitseminen on osa Gery ry:n Voimaa ruuasta -viikkoa. Sen avulla yhdistys haluaa nostaa esiin tekoja ikäihmisten ravitsemuksen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Voimaa ruuasta viikon aikana haastamme kaikkia tekemään pieniä tekoja ikäihmisten ravitsemuksen edistämiseksi. Vielä ehdit tehdä viikon hyvän teon ja kokoontua syömään tai kahville omien läheisesi kanssa vaikka etäyhteydellä. Voit postata kuvat omasta teostasi sosiaaliseen mediaan #voimaaruuasta ja #syödäänyhdessä.

Lämmin kiitos upeasta osallistumisesta ravitsemustreffeille. Treffien esitykset löytyvät uutisen alta. 

Sydämellisin terveisin,

Geryn porukka