Ravitsemusohjaus

Ravitsemuksellisesti laadukkaan ruokavalion voi koostaa monella tavalla. Henkilökohtaiset mieltymykset tulee ottaa huomioon ja kiinnittää huomiota ruoan makuun. Monipuolinen ja värikäs ruokavalio sisältää kasviksia ja hedelmiä, täysjyväviljatuotteita, hyviä rasvoja, maitotaloustuotteita ja riittävästi lihaa, kalaa tai kanaa. Laadun arvioinnin tavoitteena on myös ruokavalion monipuolisuuden varmistaminen. 

Iäkkäillä ruokavalio saattaa yksipuolistua monen tekijän seurauksena. Ruokahaluttomuus saattaa vaivata liikkumattomuuden tai sairauksien vuoksi, ruoanlaittoon ei jakseta panostaa entiseen tapaan ja suun ongelmat voivat vaikeuttaa pureskelua. Etenkin juuri tuoreet kasvikset ja hedelmät saattavat tämän vuoksi jäädä pois ruokavaliosta. Lisäksi taloudelliset seikat ja koulutustaso vaikuttavat ruokailuun. 

 

Riittävästi proteiinia

Erityisen kiinnostuksen kohteena viime aikoina on ollut ikääntyneiden proteiinin tarve. Lihaskato eli sarkopenia on ikääntyneillä hitaasti etenevä tila, joka johtaa toimintakyvyn heikentymiseen. Tutkimukset proteiinin tarpeesta ja hyväksikäytöstä elimistössä ovat tavallisesti olleet lyhytkestoisia interventioita, joissa sarkopenian etenemistä ei ole voitu arvioida. Vaikka aikuisille suunnatun suosituksen suuremman proteiinin saannin hyödyistä ikääntyneiden terveyden ja lihasvoiman ylläpitämisessä ei ole kovin vahvaa näyttöä, näyttää kuitenkin siltä, että suuremmalla proteiininsaannilla on suotuisia vaikutuksia ikääntyneiden terveydelle. Tämä johtuu osittain kehon heikentyneestä kyvystä käyttää proteiinia hyväkseen. Lisäksi kroonisten ja akuuttien sairauksien aikana proteiinin tarve lisääntyy. Kun vielä energiankulutus ja syödyn ruuan määrä sekä ruokahalu heikkenevät, proteiinin saanti on aiempaa vähäisempää.

Ikääntyneen ravitsemusohjauksen tulisi aina perustua arviointiin ja yksilölliseen suunnitelmaan. Vaikka viime vuosina ikääntyneiden ihmisten ravitsemukseen on kiinnitetty huomioita, tarvitaan edelleen tutkimuksia ravitsemushoidon hyödyistä ja tavoista toteuttaa sitä erityisesti niiden kotona asuvien ikääntyneiden keskuudessa. Lihaskunnon ja toimintakyvyn heikkenemisen ehkäisy ja elämänlaadun parantaminen ovat keskeisiä ravitsemukseen yhteydessä olevia tutkittavia aiheita.