Arviointi

Ravitsemustila

Säännöllinen punnitseminen on yksinkertaisin tapa seurata ravitsemustilaa. Painonmuutoksen seuraaminen ovat tärkeämpää kuin yksittäinen painon mittaus tai normaalipainon selvittäminen. Mitä nopeampaa ja suurempaa tahaton laihtuminen on, sitä suurempi syy on epäillä ravitsemustilan heikkenemistä. Ikääntyneille suositeltava painoindeksi on 24–29.

Ravitsemustila voidaan arvioida tarkemmin käyttämällä siihen kehitettyjä välineitä, kuten MNA-testiä (Mini Nutritional Assessment). MNA-testi on yli 65-vuotiaiden ravitsemustilan arviointiin kehitetty validoitu testi, joka jakaa ikääntyneet kolmeen ryhmään: virheravitsemuksesta kärsiviin, virheravitsemuksen riskissä oleviin ja niihin, joilla on hyvä ravitsemustila. MNA-testin avulla on mahdollista löytää jo varhaisessa vaiheessa ne ikääntyneet, joilla on ravitsemusongelmia (virheravitsemusriski).


Ravinnonsaanti

Ruokailun seuranta, energian, proteiinin ja ravinnonsaannin arviointi sekä muut tiedot ruoan hankkimisesta ja ruokailusta ovat keskeisiä välineitä ravitsemuksen arvioinnissa ja ravitsemushoidon suunnittelussa. Ravitsemustilan ja ravitsemuksen arvioinnin tulee ohjata iäkkään hoitoa juuri hänelle sopivaan ravitsemushoitoon.